Pinjaman Peribadi


¦Amaun pembiayaan adalah dari RM 50,000 - RM 200,000
 ¦Tempoh pembiayaan adalah dari 5 tahun - 20 tahun.
 ¦Pembiayaan pengeluaran/ Payout adalah 98%
 ¦Kadar 3.99% adalah untuk promosi "Early Bird" dari 01/01/2012 - 31/03/2012.
 ¦Kadar 4.30% adalah untuk permohonan dengan Banca Takaful, manakala permohonan tanpa Banca Takaful adalah 4.50% *sila ambil perhation kadar ini adalah selepas tempoh promosi "Early Bird"
 ¦Jika anda mempunyai akaun MBSB Waslah, Xchange-i adalah tidak layak
 ¦Jika anda mempunyai akaun MBSB (selain MBSB Waslah), anda boleh memohon MBSB Xchnage-i sebagai akuan kedua.
 ¦Gaji lebih daripada RM700 layak memohon
 ¦Umur lebih daripad 19 tahun layak memohon.
 Dokumen-dokumen yang diperlukan ¦Salinan IC yang disah oleh majikan (2 keping)
 ¦Slip gaji asal
 ¦Salinan slip gaji 3 bulan yang disahkan oleh majikan
 ¦Pengesahan Jawatan
 ¦Salinan akaun bank yang disahkn oleh majikan
 ¦Borang Amanahraya
 ¦Borang wasiat (jikalau ada)

 ¦Borang Temanku¦Tunai pembayaran/ Payout adalah 100%. Jika jumlah pembiayaan adalah RM 100,000, jumlah amaun RM 100,000 akan ditunaikan


 ¦Teradanya 2 variasi kadar buat pakej Max-i. Permohonan Max-i dengan Banca Takaful adalah 4.99%, manakala permohonan tanpa Banca Takaful adalah 5.20%


 ¦Amaun pembiayaan adalah dari RM 3,000 - RM 250,000 *maksimum pembiayaan bukan biro adalah RM 200,000.


 ¦Tempoh pembiayaan adalah dari 5 tahun - 20 tahun.


 ¦Gaji lebih daripada RM700 layak memohon


 ¦Umur lebih daripad 19 tahun layak memohon.


 Dokumen-dokumen yang diperlukan ¦Salinan IC yang disah oleh majikan (2 keping)

 ¦Slip gaji asal
 ¦Salinan slip gaji 3 bulan yang disahkan oleh majikan
 ¦Pengesahan Jawatan
 ¦Salinan akaun bank yang disahkn oleh majikan
 ¦Borang Amanahraya
 ¦Borang wasiat (jikalau ada)
 ¦Borang Temanku

 Pinjaman MBSB menawarkan pembiayaan peribadi sehingga RM 300,000.00 dengan tempoh bayaran balik dipanjangkan sehingga 25 tahun. Pakej pinjaman peribadi MBSB tanpa penjamin ini adalah khas untuk kakitangan kerajaan, badan berkanun, polis diraja Malaysia serta syarikat berkaitan Kerajaan (GLC). Mulai 15 Disember 2010, kadar baru bagi pembiayaan adalah mengikut pakej yang diperkenalkan MBSB iaitu PAKEJ VAGANZA, PAKEJ WASLAH dan PAKEJ EXEC-i.
MBSB Point | Personal Loan | 3.99% Tetap


Pengurusan pembiayaan peribadi MBSB untuk Kakitangan Kerajaan seluruh kawasan Malaysia.

    MBSB Point
    Semak Kelayakan
    Semak Status
    Pakej Pembiayaan MBSB
    Tentang MBSB
    Hubungi: 012 2561346(azman)

Saturday, 24 March 2012
MBSB Latest News dari MBSB Point


MBSB Skim Khas Hari Guru (01 Mei - 31 Mei 2012):
Kadar 3.99%. Boleh buat New Loan / Overlap.
Cabutan: Toyota Prius, Umrah, MacNotebook Air, Iphone 4s dan Ipad3.Semak kelayakan Segera
Must Read / Mesti Dibaca
MBSB Point | Express Processing
MBSB Point merupakan sebuah jabatan yang baru ditubuhkan pada March 2012 untuk memudahkan dan memastikan Anda akan mendapat maklumat terkini dan betul mengenai pembiayaan peribadi MBSB.

Most popular skim MBSB: MBSB Xchange-i 3.99% Fixed Rate
The most popular package is MBSB Xchange-i 3.99%. Its low interest rate enable you to overlap all your current loan at others banks or koperasi.
MBSB Point tidak bermaksud secara aktif mengalakan anda untuk meminjam. MBSB Point hanya memberi informasi terkini mengenai produk pembiayaan MBSB. Jika anda berminat dengan memohon pembiayaan MBSB, MBSB Point juga ada menawarkan perkhidmatan pengurusan pinjaman MBSB yang terbaik ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak, urusan anda lebih telus sekiranya memohon melalui MBSB Point. Sudah ramai pemohon yang berjaya dan berpuas hati dengan perkhidmatan dari MBSB Point.
Pemohonan pembiayaan MBSB anda akan lebih cepat dan selamat jika ditangani oleh tim MBSB Point.


MBSB xchange-i 3.99% merupakan special bonus skim khas untuk kakitangan kerajaan Malaysia. Kadar faedah hanya 3.99% sudah menarik jumlah pemohonan yang amat banyak dari seluruh kawasan Malaysia. MBSB change-i 3.99% sangat tidak sesuai untuk anda yang memerlukan wang secepat mungkin atau EMERGENCY, sebab proses kelulusan ambil masa 15 hari hingga 21 hari bekerja. Jika anda memutuskan untuk memohon MBSB 3.99%, sila siapkan masa tungguan 15 hari-21 hari sebelum jumlah pinjaman yang anda memohon akan dikreditkan ke akaun bank anda. Sila maklum. Terima kasih.


At MBSB Point, we adopt Fair & Responsible Financing. Jika anda minat dengan pakaj pembiayaan MBSB yang kami tawarkan diruangan ini, sila semak kelayakan di column "Semak Kelayakan" yang telah disediakan di sebelah kiri. Sila klik NEGERI yang anda sedang berada dan mengisi maklumat yang diperlukan untuk menyemak kelayakan Anda. Pemprosesan dari MBSB Point akan segera hubungi Anda pasal jumlah pinjaman yang anda layak melalui telepon, sms dan email. Terima kasih.


Ilustrasi: Kekuatan MBSB Xchange-i 3.99% Fixed Rate
Amaun pinjaman peribadi yang dipohon: RM200,000
Tempoh Pembayaran: 20 Tahun
MBSB Xchange-i (3.99%)..........  Ansuran : RM1,498
Bank A (5.10%)..............  Ansuran : RM1,683
Bank A lebih mahal RM185 perbulan
Anda kena bayar RM44,400 lebih mahal jika anda guna Bank A
Conclusion: Akan sangat merugi jika anda biarkan pinjaman sedia ada diamkan di bank dan tidak ambil tindakan overlap ia dengan MBSB Xchane-i 3.99%.


Overlap guna MBSB Xchange-i 3.99%
MBSB Xchange-i 3.99% adalah satu program pembiayaan peribadi yang berkonsepkan ‘balance transfer’. Ini adalah strategi pemasaran yang terkini yang diguna pakai oleh semua bank termasuk bank islam menerusi pembiayaan kad kredit. Konsep yang sama di guna pakai oleh MBSB untuk memudahkan pelanggan membuat bayaran melalui satu pembiaya kredit sahaja. Pada masa yang sama kita telah membantu pelanggan dari membayar bayaran bulanan yang tinggi dan ini akan meningkatkan pendapatan boleh guna pelanggan.
Jika Anda ambil tindakan overlap akaun pinjaman sedia ada di bank-bank atau koperasi-koperasi lain, anda dijamin akan mendapat wang rebat atau menaikkan gaji bersih dengan potongan ansuran bulanan yang sama. MBSB Point membantu lebih daripada 800 kakitangan kerajaan setiap bulan dari seluruh kawasan Malaysia membuat overlap atau pinjaman bertindih. 


Amaran

    Jangan sekali-kali bagi ATM Kad anda kepada pegawai atau agent yang mengurus pembiayaan MBSB anda. Pemohonan pembiayaan MBSB adalah percuma.
    Jangan bagi komisi atau wang pengurusan kepada pegawai atau agent yang mengurus pembiayaan MBSB anda.
    Jangan percaya ke agent-agent yang menjanji manis dengan pemberian IPAD, IPHONE atau EMAS jika anda membuat pemohonan melalui mereka.


Tentang proses kelulusan dan berapa lama untuk wang dikreditkan ke akaun bank?
Sila memastikan bahawa anda telah menyediakan dan submit sejumlah dokumen sokong yang diperlukan dan juga memastikan pegawai atasan yang mengesah sejumlah dokumen dan borang pemohonan adalah pegawai yang diberi kuatkuasa (authorised)


Proses kelulusan pemohonan MBSB (15 hari -21 hari) akan meliputi:
Borang Submission - Checking Borang & Dokumen - System key In - Entitlement Calculation - Recommend Approval - Final Approval - TM 103 Majikan Phone Number Checking - Pengesahan Jawatan dengan Majikan - Panggilan AKAD dengan Pemohon - Cash Disbursement.


Proses keulusan yang agak lama disebabkan oleh jumlah pemohonan MBSB 3.99% yang amat banyak (dari Perlis sampai Labuan). Jika anda memerlukan wang secara EMERGENCY, sila bincangkan dengan pegawai yang mengurus pemohonan anda pasal tempoh paling cepat yang boleh mengeluarkan wang yang anda perlukan. Jangan percaya dengan serta-merta bahawa anda boleh dapat wang dalam 10 hari bekerja. Sebab mulai sekarang adalah peak season dan proses kelamaan kelulusan akan makin meningkat.Peak Season: Kenaikan Gaji & Hari Raya
A. Kenaikan gaji 13 peratus  berdasarkan  jadual gaji matriks Sistem Saraan Malaysia (SSM) Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pelarasan gaji berdasarkan jadual gaji matriks Sistem Saraan Malaysia (SSM) mengikut peratusan gred yang ditetapkan.
Gred 1 hingga Gred 54 = 13%
Gred Utama C, B, A = 9%
Gred Turus III dan II = 8%
Gred Turus I dan Ketua Setiausaha Negara (KSN) = 7%
B. Hari Raya Puasa/Idul Fitri akan jatuh ke tarikh 19 Ogos 2012
Kedua-dua even besar yang akan datang akan mengakibatkan masa pemprosesan dan kelulusan lebih lama daripada biasa (longer processing time). Sila memastikan anda membuat pemohonan pembiayaan peribadi seawal mungkin (as early as possible), sebab sejumlah pemohonan pembiayaan peribadi pasti akan meningkat antara bulan APRIL hingga bulan OGOS.

Susah mendapat penyata settlement awal dari bank-bank
Kebelakangan ini terdapat banyak aduan dari pemohon susah untuk mendapatkan penyata dari bank bank ,  bukan sahaja pihak bank bersikap tidak mesra pelanggan , mereka juga cuba mempengaruhi bakal pemohon dengan pelbagai alasan supaya pemohon tidak membuat penjelasan awal di tempat mereka , mereka menunjukkan sikap  TIDAK PROFESIONAL mereka sehingga ada sesetengah bank sanggup membuat helaian khas bagi memburukkan MBSB. Dengan tingkah laku persaingan yang tidak sihat begini sebenarnya memberi impak yang buruk kepada mereka.


Perlindungan Takaful
Perlindungan Takaful untuk pembiayaan peribadi MBSB adalah merangkumi keseluruhan tempoh pembayaran oleh itu jika di takdirkan peminjam meninggal dunia pada bila bila masa dalam tempoh pembiayaan, hutang peminjam dikira langsai dan pewaris tidak perlu menanggung hutang tersebut.Tempoh pegangan 5 tahun dan penjelasan awal dikenakan denda 5% dari baki pinjaman??
Mana-mana institusi perbankan dan kewangan akan mengikat pelanggan mereka melalui kaedah yang sama. Kaedah ini bukan untuk menyusahkan pelanggan tetapi untuk meminta sedikit komitmen dari pelanggan melalui bantuan kewangan yang telah diberikan. 5 tahun adalah tempoh pegangan yang telah ditetapkan tetapi kami masih memberi kelonggaran dengan menghapuskan kesemua caj penalti 5% sekiranya pelanggan membuat pembiayaan semula dengan MBSB sebelum tempoh matang 5 tahun tersebut. Rekod baik MBSB yang menawarkan kadar keuntungan yang setara atau lebih baik dari institusi kewangan yang lain, maka tidak menjadi persoalan sekiranya pelanggan tidak dapat membuat pilihan lain selepas menjadi pelanggan MBSB kerana MBSB lebih tahu apa yang terbaik untuk pelanggan MBSB.


Slip Gaji dan Pengesahan Majikan Palsu
MBSB Point sangat hati hati dengan slip gaji dan pengesahan majikan yang palsu. Dan MBSB Point akan ambil tindakan terhadap pemohon yang menyerahkan dokumen dan pengesahan majikan yang tidak legal. Sila maklum. Terima kasih.DOKUMEN YANG PERLU DISERTAKAN SEMASA MENGHANTAR BORANG
* Borang Pembiayaan Rasmi MBSB
* Borang Amanah Raya
* Borang BIRO ANGKASA
* Borang keahliaan Kad Temanku MBSB
* Surat pengesahan jawatan
* 2 Salinan kad pengenalan (disahkan majikan)
* 2 Salinan slip gaji 3 bulan terkini berturut turut (disahkan majikan)
* 1 Slip gaji asal untuk bulan sebelum permohonan
* 1 Salinan muka depan buku bank ataupun salinan muka depan penyata
* 1 salinan surat option pencen ( jika berkaitan)
* Penyata penyelesaian awal yang TERKINI( jika berkaitan)

   
Untuk keterangan lanjut sila lawati laman facebook kami di : https://www.facebook.com/pages/Pembiayaan-Peribadi-2012/357762014242570

Tiada ulasan: